Διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα

Α' ΦΑΣΗ: Διευθέτηση κοίτης ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή δασυλλίου - Σκάλκης Άργους Ορεστικού

ΕΣΠΑ - ΠΕΠ

12.387.000 ΕΥΡΩ

Νέα σελίδα για το τεράστιο έργο υποδομής που αφορά στη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση με τη νέα ανάδοχο εταιρεία «Θαλής Περιβαλλοντικές υπηρεσίες Α.Ε.» που θα αναλάβει τελικά την εκτέλεση του έργου, δηλώνοντας μάλιστα καθόλα έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες άμεσα.

Έτσι, μετά από τρία χρόνια προβλημάτων με τον αρχικό ανάδοχο με τον οποίο διαλύθηκε η σύμβαση λόγω μη ανταπόκρισης στις συμβατικές του υποχρεώσεις, το έργο ορόσημο ύψους 12.387.000 € παίρνει σάρκα και οστά, βάζοντας τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Αλιάκμονα, θωρακίζοντας τις ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες της συγκεκριμένης περιοχής και αναβαθμίζοντας καθοριστικά το δασύλλιο.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η υπερπροσπάθεια των αιρετών, των συνεργατών και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου σήμερα η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να υπογράψει τη νέα σύμβαση, χωρίς να έχει εμπλακεί σε μια αέναη δικαστική διαμάχη με τον πρώην ανάδοχο που θα είχε σαν αποτέλεσμα, τόσο το τεράστιο οικονομικό κόστος για τον Δήμο, όσο και τον τεράστιο κίνδυνο απένταξης του έργου.

Μέσα λοιπόν από όλη αυτή τη διαδικασία, ο Δήμος Άργους Ορεστικού κατάφερε όχι μόνο να μη ζημιωθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και να αυξήσει τη χρηματοδότηση του έργου κατά 687.000 €, στο πλαίσιο επικαιροποίησης της μελέτης.

«Ημέρα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης η σημερινή, καθώς μετά από έναν μεγάλο αγώνα που δώσαμε το εμβληματικό αυτό έργο θα ξεκινήσει άμεσα», δήλωσε ο Δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου.

Αναλυτικά θα κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης της κοίτης τμήματος του ποταμού Αλιάκμονα – μήκους περί τα 2.300m, λεκάνη καταστροφής ενέργειας, υπερχειλιστής τύπου Ogee, θα ανακατασκευαστούν οι καταβαθμοί της νέας γέφυρας, θα προστατευτούν τα μεσόβαθρα της υφιστάμενης παλιάς γέφυρας, θα κατασκευαστεί νέα πεζογέφυρα που θα συνδέει τα αντιπλημμυρικά αναχώματα και θα υλοποιηθούν τεχνικά έργα για τη διευθέτηση και την ανακατασκευή του υφιστάμενου αρδευτικού καναλιού.

Υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί η δεύτερη φάση αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Αλιάκμονα από τη συμβολή με τον παραπόταμο Στραβοπόταμο (Γκαλέσαβο) έως τη γέφυρα της Αμμουδάρας, προϋπολογισμού 11.130.000 €, ενώ ο Δήμος Άργους Ορεστικού αναμένει παράλληλα και την ένταξη του έργου ανάπλασης του δασυλλίου που θα αναβαθμίσει ολοκληρωτικά την παραποτάμια περιοχή και θα την καταστήσει πόλο έλξης.

Β' ΦΑΣΗ: Διευθέτηση κοίτης ποταμού Αλιάκμονα από την συμβολή με τον παραπόταμο του Στραβοπόταμου (Γκαλέσαβο) έως την γέφυρα Αμμουδάρας

ΕΣΠΑ - ΠΕΠ

11.730.000 ΕΥΡΩ

Εντάχθηκε και η 2η φάση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αλιάκμονα

 Στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι εντάχθηκε η 2η φάση αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Αλιάκμονα από τη συμβολή με τον παραπόταμο Στραβοπόταμο (Γκαλέσαβο) έως τη γέφυρα της Αμμουδάρας, προϋπολογισμού 11.130.000 €. 

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι συμπληρωματικές του έργου διευθέτησης της κοίτης του ποταμού από την περιοχή του δασυλλίου μέχρι τη Σκάλκη, ύψους 11.700.000 €, για το οποίο έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος.

Έτσι, συνολικά τα έργα που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Άργους Ορεστικού για τη θωράκιση του ποταμού Αλιάκμονα από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για τη μερική ανάπλαση της περιοχής, ανέρχονται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στους στόχους της δημοτικής αρχής για την επόμενη τετραετία είναι και η διασφάλιση της 3ης φάσης διευθέτησης της κοίτης του ποταμού από τη γέφυρα του Αλιάκμονα έως τα διοικητικά όρια του Δήμου.

Υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ του Δημάρχου Άργους Ορεστικού και της αναδόχου εταιρείας