ιστορία

Ο Δήμος μας είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους με ιστορία που ξεκινά από το Αρχαίο Βασίλειο της Ορεστίδας, περνά από τη Διοκλητιανούπολη των Ρωμαϊκών χρόνων και καταλήγει στη νεότερη Μακεδονία.

Άλλωστε, όταν το όνομα του τόπου μας παραπέμπει στον μυθικό Ορέστη και οι ανασκαφές ανάγουν τη ζωή σε πρώιμο οικισμό των Μακεδόνων του 7ου αι. π.Χ. δεν είναι εύκολο να βρεις τις λέξεις για να καταγράψεις την αξία της τοπικής ιστορίας.

Μία επίσκεψη στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Διοκλητιανούπολη και τις ανασκαφές της Παραβέλας αρκούν για να σας πείσουν.

Η βαριά αυτή κληρονομιά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη σύγχρονη εικόνα του Δήμου Άργους Ορεστικού, στον οποίο χαρίστηκε απλόχερα η φύση, με τον Αλιάκμονα ποταμό και τον βιότοπό του να τον διασχίζει και τους ορεινούς όγκους του να τον οριοθετούν, κρύβοντας στα δάση του ελκυστικές διαδρομές και καταρράκτες που σε ξαφνιάζουν.

Τη φυσική αυτή ομορφιά συμπληρώνουν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μνημεία και η αποτύπωση της ιστορίας σε κάθε γωνιά της πόλης και των οικισμών.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ζωντάνια του Δήμου, η οποία τροφοδοτείται, τόσο από τον πολιτισμό, όσο και από τα τοπικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας.

Στην πόλη του Άργους Ορεστικού, ο επισκέπτης μπορεί να περάσει από γραφικές γειτονιές οι οποίες μέχρι σήμερα διατηρούν την παραδοσιακή ή νεοκλασική αρχιτεκτονική. Πρόκειται για τις γειτονιές του Τσιφλίκι και Βαρόσι όπου οι οικίες ξεχωρίζουν για την αρχοντιά τους και μαρτυρούν την οικονομική ευημερία κατοίκων της πόλης. Κατά την περιήγησή του ο επισκέπτης θα περάσει από τα «εβραϊκά», παλιός εμπορικός δρόμος με σωζόμενες εβραϊκές οικίες και από τα «μαχαιράδικα» όπου άλλοτε οι παλιοί μαχαιράδες κατασκεύαζαν μαχαίρια από κέρατα προβάτων ενώ σήμερα αποτελούν πρόταση ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης. Ακολουθώντας την οδό Διοικητηρίου (κεντρική οδός του Άργους Ορεστικού), δυτικά της κύριας πλατείας, συναντά κανείς την πεζόδρομο της πόλης, όπου χτυπά η καρδιά της διασκέδασης και της νυχτερινής ζωής. Διάφορα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, το δημαρχείο της πόλης, το γυμνάσιο και λύκειο, εκτείνονται κατά μήκος του δρόμου, ο οποίος καταλήγει στο Νέο πάρκο, ένα μέρος με πράσινο, δέντρα, δημοτικό αναψυκτήριο και παιδική χαρά. Έξω από την πόλη του Άργους Ορεστικού και κοντά στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Άργος Ορεστικό με τον οικισμό των Λαχανοκήπων, το δασάκι προσφέρει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες ηρεμία και ξεγνοιασιά με περιπατητικές διαδρομές δίπλα στις όχθες του Αλιάκμονα.

Municipality of Argos Orestiko - A short video

Ένα σύντομο βίντεο γνωριμίας με τον Δήμο Άργους Ορεστικού 

 

Το αναπτυξιακό προφίλ του Δήμου Άργους Ορεστικού

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Καστοριάς και έχει έκταση 340,731 τετρ.χλμ. Γειτνιάζει με το Δήμο Καστοριάς και το Δήμο Νεστορίου με τους οποίους έχουν αναπτυχθεί πολλαπλές λειτουργικές σχέσεις. Το αεροδρόμιο Καστοριάς (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ) βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό ανατολικά του οικισμού σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Έδρα του Δήμου είναι η πόλη του Άργους Ορεστικού. Αποτελείται από τη Δημοτική ενότητα  Άργους Ορεστικού με τις Τοπικές Κοινότητες Αγ. Ηλία, Αμμουδάρας, Ασπροκκλησιάς, Βράχου, Διαλεκτού, Καστανόφυτου, Λάγκας, Λακκωμάτων, Μελανθίου, Νοστίμου, Σπηλαίων, Σπήλιου,  και τη Δημοτική Ενότητα Ίωνος Δραγούμη με τις Τοπικές Κοινότητες Βογατσικού, Κωσταραζίου, Γέρμα, Μηλίτσας και Αμπελόκηπων και τους οικισμούς αυτών.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού  συγκεντρώνει το 32,8% του συνολικού πληθυσμού του νομού καθώς έχει 11.739 κατοίκους πραγματικό πληθυσμό (απογραφή 2011). Είναι ο τρίτος σε μέγεθος επιφάνεια Δήμος καθώς η έκτασή του αντιστοιχεί στο 19,8% της συνολικής έκτασης του νομού και υψομετρικά οριοθετείται στη Δ.Ε. Άργους Ορεστικού στα 685 μέτρα και στην Δ.Ε. Ίωνος Δραγούμη στα 793 μέτρα. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ορεινό δήμο με το 73% των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων του να είναι ορεινά και ημιορεινά και μόλις το 27% πεδινά.

Η σημαντικότερη υδάτινη επιφάνεια του Δήμου αποτελεί ο ποταμός Αλιάκμονας, ο οποίος διατρέχει το Δήμο σε μια απόσταση 30 χλμ.

Το οδικό δίκτυο του Δήμου αποτελείται από εθνικές οδούς (ΕΟ), που διακρίνονται σε πρωτεύον, δευτερεύον, τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο, επαρχιακές οδούς (ΕΠΟ), που διακρίνονται σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες, δημοτικές οδούς (ΔΟ) και αγροτικές οδούς (ΑΓΟ).

Η περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι από τις πλέον αξιόλογες του Νομού από άποψη γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι γεωργικές καλλιέργειες αποτελούν βασική αγροτική δραστηριότητα της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το υψηλό ποσοστό εργατικού δυναμικού που απασχολείται σε αυτές  και ακολουθούν η κτηνοτροφική δραστηριότητα και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Όσον αφορά στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, η περιοχή είναι ιδανική για την παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, λόγω κυρίως της τοπογραφίας και των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών που συνιστούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα στην περιοχή. Χαρακτηριστικά παραδοσιακά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα είναι τα φασόλια και γενικότερα τα όσπρια, τα κάστανα, τα μήλα, οι τομάτες, οι πατάτες και ορισμένα άλλα κηπευτικά είδη, τα αμπελουργικά προϊόντα, τα τυροκομικά και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό, αιγοπρόβειο και χοιρινό κρέας, το μέλι και τα γουνοδέρματα.

Η κτηνοτροφία ασκείται και στις δύο δημοτικές ενότητες και το εκτρεφόμενο στις κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αγροτικά ζωικά είδη ενώ ιδιαίτερα δυναμικές είναι και οι χοιροτροφικές μονάδες της Τοπικής Κοινότητας Γέρμα.

Οι αστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, τα δίκτυα προσβασιμότητας, οι δομές εκπαίδευσης και υγείας όλων των βαθμίδων έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και της Κάθετης Οδού σύνδεσης του Νομού μ’ αυτήν και της εξόδου προς την Αλβανία. Επιπλέον, η διαφαινόμενη δημιουργία του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 καθώς επίσης και της Ιονίας Οδού, δημιουργεί νέα δεδομένα που σχετίζονται με την άρση της απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδας είτε σε σχέση με τον άξονα Βορρά-Νότου, είτε σε σχέση με τον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Βασικός φορέας παραγωγής έργου στο τομέα της υγείας στην περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού και τα αγροτικά και τα ιδιωτικά ιατρεία. Η  κινητή μονάδα του κέντρου Υγείας  προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές και σε άτομα που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης.

Ο σύγχρονος Δήμος Άργους Ορεστικού ιστορικά ανάγεται στο αρχαίο βασίλειο της Ορεστίδος, ένα από τα, κατά Θουκυδίδη, «επάνωθεν έθνη» της Άνω Μακεδονίας. Από αυτό κατάγονταν γνωστοί στρατηγοί τόσο του Φιλίππου Β´, όσο και του Μ. Αλεξάνδρου. Στα τέλη της ρωμαϊκής περιόδου, πλησίον της σημερινής πόλης του Άργους Ορεστικού, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός έκτισε τη Διοκλητιανούπολη, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ευημερία. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το Άργος Ορεστικό, τότε καζάς Χρούπιστας, αποτελεί διοικητικό κέντρο διακοσίων και πλέον οικισμών. Το 1912 ενσωματώνεται στον εθνικό κορμό. Το 1922 δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων την απορρόφηση των οποίων συγκλόνισε τόσο η γερμανοϊταλική κατοχή, όσο και ο εμφύλιος σπαραγμός οι τελευταίες δραματικές σκηνές του οποίου εκτυλίχθηκαν στην περιοχή.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου καταδεικνύουν την πολιτισμική του συνάφεια με τον κλασικό ελληνικό κόσμο. Κορυφαία αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής είναι ο «Σκεπτόμενος» – αγαλματίδιο του 8ου  περίπου αιώνα, που σηματοδοτεί καλλιτεχνικά την αφύπνιση των επιστημών και η στήλη της Βάττυνας-ενεπίγραφη μαρτυρία για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η βυζαντινή περίοδος εκπροσωπείται αρχιτεκτονικά και στις τρεις φάσεις της: χριστιανική βασιλική στο Αρμενοχώρι, βασιλική με τρούλο στο Ζευγοστάσιο,  βασιλική Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Ζηκόβιστας.

Από την περίοδο της τουρκοκρατίας κατάγονται δύο πολιτισμικοί θεσμοί που μέχρι και σήμερα επιβιώνουν και ζωογονούν την οικονομία και τον λαϊκό πολιτισμό: Επταήμερη εμποροπανήγυρη Σεπτεμβρίου και τριήμερο καρναβάλι Πρωτοχρονιάς.

Στις εστίες του σύγχρονου πολιτισμού μας καταγράφονται το Μουσείο Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας του Νοστίμου, το οποίο φιλοξενεί φυτικά, ζωικά και θαλάσσια εκθέματα 20 εκατομμυρίων χρόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό, στο οποίο εκτίθενται συγκεντρωμένα και σχολιασμένα τα σημαντικότερα ίχνη του Ελληνικού Πολιτισμού που άνθισε σ’ αυτή την περιοχή από την εποχή του Όμηρου ως τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο επισκέψιμος χώρος της Διοκλητιανούπολης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική του Δήμου και το ανά διετία Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΔΟΜΕΣ

Ο Δήμος συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τις δύο ενορίες του Άργους Ορεστικού και Φιλανθρωπικούς Συλλόγους. Έργο της Επιτροπής είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων μέσω της Τράπεζας Τροφίμων, το καθημερινό συσσίτιο, το κοινωνικό φαρμακείο και η παροχή καυσοξύλων. Επίσης, συμμετέχει στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ με διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, έχει υπογράψει συμφωνητικά προμήθειας και διανομής φρούτων από Αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συμμετέχει στο Κοινωνικό Φροντιστήριο σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Καστοριάς.

Διαθέτει τις εξής δομές :

  • ΚΔΑΠ ΑμΕΑ
  • ΚΔΑΠ
  • Βρεφικό Σταθμό
  • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Συμμετέχει και υλοποιεί προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • Συμμετέχει στο Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων το οποίο ως σκοπό έχει την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τη διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.
  • Συμμετέχει στο Σύμφωνο Δημάρχων, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
  • Συμμετέχει στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, ο οποίος συγκροτείται από μέλη πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης – Δήμους – στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν αναγνωρισμένοι ιαματικοί φυσικοί πόροι. Στα Ιαματικά Λουτρά της Τοπικής Κοινότητας Αμμουδάρας του Δήμου λειτουργεί υδροθεραπευτική μονάδα η οποία είναι από τις πλέον σύγχρονες και διαθέτει  9 ατομικούς λουτήρες με θερμοκρασία ιαματικού νερού στους 32οC,  με 4 μονές και 5 διπλές μπανιέρες καθώς και βρύση για ποσιθεραπεία. Το νερό των Ιαματικών Λουτρών ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, δερματικές παθήσεις, αρθροπάθειες και παθήσεις του αναπνευστικού.

 

Σημαντικά έργα

  • Αρδευτικά δίκτυα (Φράγμα Βράχου)
  • Διάνοιξη αγροτικών δρόμων
  • Έργα βελτίωσης οδικού δικτύου
  • Ανάπλαση Νοστίμου και προσβασιμότητα στο απολιθωμένο δάσος
  • Άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις με κλειστό γυμναστήριο και ανοιχτό στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών που φιλοξενούν σε ετήσια βάση εθνικές και ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις.
  • Επαναλειτουργία της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α.Ε. με διαλογητήριο – συσκευαστήριου οσπρίων το οποίο διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ είναι μια πολυμετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία μετέχει ο Δήμος Άργους Ορεστικού με ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου και άλλοι 212 φασολοπαραγωγοί του νομού Καστοριάς. Σκοπός της είναι η συστηματική, οργανωμένη και ομαδική συγκέντρωση, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, συντήρηση, μεταφορά και διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό των Φασολιών Γίγαντες-Ελέφαντες της Καστοριάς. Είναι η μόνη πιστοποιημένη καθετοποιημένη εταιρεία ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΓΙΓΑΝΤΕΣ – ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Π.Γ.Ε) που έχει καταχωρηθεί στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών σπόρων με τέσσερις ποικιλίες και η πρώτη Ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να συμμετάσχει πιλοτικά στο σύστημα Ιχνηλασιμότητας για τα Φασόλια Καστοριάς, το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία.

Συνοπτικά τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Δήμου είναι τα ακόλουθα:

  • Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή
  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις γούνας
  • Ο ποταμός Αλιάκμονας με τις παράπλευρες δραστηριότητες
  • Οι αστικές υποδομές – δίκτυα προσβασιμότητας
  • Πολιτιστικές υποδομές – Πολιτιστική κληρονομιά
  • Οι δομές εκπαίδευσης και υγείας
  • Ο εμπορικός, θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός

 ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

  1. Τηλεπαρακολούθηση και τηλεμετρία αντλιοστασίων, σταθμών και δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου. Το όλο σύστημα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία του νερού ύδρευσης διότι με τον τηλε-έλεγχο και την τηλεπαρακολούθηση ο Δήμος έχει άμεση εικόνα των συστημάτων ύδρευσης και μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες (σπασίματα αγωγών, ελάττωση στάθμης ταμιευτήρων, βλάβες αντλιών).
  2. Σύστημα ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης με χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας εξοικονόμησης αρδευτικού νερού στον ΤΟΕΒ Βράχου. Το όλο σύστημα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία του νερού άρδευσης διότι με τον τηλεέλεγχο και την τηλεπαρακολούθηση ο Δήμος έχει άμεση εικόνα των αρδευτικών συστημάτων και μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες (σπασίματα αγωγών, ελάττωση στάθμης ταμιευτήρων, βλάβες αντλιών).
  3. Εξοπλισμός βελτιστοποίησης και αποκομιδής απορριμμάτων με τη μέθοδο της υπογειοποίησης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υπογειοποίησης των κάδων αποκομιδής απορριμμάτων θα επιφέρει πολλαπλές ωφέλειες τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής ωφέλειας. Ειδικότερα αντιμετωπίζονται τα εξής :

  • Εξοικονόμηση χώρου και διαβαθμισμένη συμπίεση απορριμμάτων
  • Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων
  • Μείωση των εξόδων συντήρησης λόγω ανθεκτικής και εύχρηστης κατασκευής
  • Μείωση των δυσάρεστων οσμών και βελτίωση της καλαισθησίας
  • Χρήσεις – Προώθηση της Ανακύκλωσης
  • Αναβάθμιση της περιοχής (οπτική, αισθητική, περιβαλλοντική, υγιεινή, πολιτισμική-κοινωνική, βελτίωση συνθηκών εργασίας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης)
  1. Σύστημα ιχνηλασιμότητας των φασολιών Καστοριάς που παράγονται στην περιοχή και συσκευάζονται από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (AGROKA S.A.).
  2. Χρήση ως κύριο καύσιμο σε όλες τις σχολικές μονάδες και δημοτικά κτήρια, βιομάζας (pellet) με στόχο την ουσιαστική μείωση των εξόδων θέρμανσης λόγω του παρατεταμένου χειμώνα (7 μήνες).
  3. Χρησιμοποίηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Συμβάλει στη μειωμένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στην ποιότητα του φωτισμού. Μείωση ωρών συντήρησης λόγω αυξημένου χρόνου ζωής.
  4. Παροχή ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης στην πόλη του Άργους Ορεστικού και στις Τοπικές Κοινότητες.
  5. Προστασία και ανάπτυξη περιαστικού άλσους με εθελοντική εργασία του Συλλόγου φίλων περιβάλλοντος «Σμίξη» και την αρωγή του Δήμου.
  6. Λειτουργία επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση αναγκών των δημοτών, αντιμετώπισης συνθηκών υποσιτισμού και ακραίας φτώχειας.

Ετήσιες καθιερωμένες εκδηλώσεις

Αργείτικο Καρναβάλι​

Άργος Ορεστικό

Εμποροπανήγυρη

Άργος Ορεστικό

Καστανογιορτή

Καστανόφυτο

Rally Greece Offroad

Άργος Ορεστικό

Δραγούμεια

Βογατσικό

Προτεινόμενες διαδρομές

Αμμουδάρα-Βοτάνι-Διαλεκτό-Βέλος-Ασπροκκλησιά-Αμμουδάρα

Η διαδρομή είναι 19 χιλιόμετρα και η διάρκειά της υπολογίζεται στις 5 ώρες. Οι πεζοπόροι βαδίζουν σε υψόμετρο κάτω των 600 μέτρων σε έδαφος με πολύ μικρές υψομετρικές διαφορές. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποδήλατο αλλά και αυτοκίνητο καθώς οι επισκέπτες μπορούν να κινηθούν πάνω στον επαρχιακό δρόμο. Ξεκινώντας από τον οικισμό της Αμμουδάρας, ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο προς το Βοτάνι. Φτάνοντας στο Βοτάνι, στα δεξιά βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Συνεχίζετε προς το Διαλεκτό. Εδώ μπορείτε να αφήσετε τον επαρχιακό δρόμο και να ακολουθήσετε την παραποτάμια διαδρομή ως το Βέλος. Μην αφήσετε τον οικισμό αν δεν επισκεφτείτε τον καταρράκτη. Οι κάτοικοι του χωριού θα σας δώσουν οδηγίες για να φτάσετε σ το σημείο του καταρράκτη. Ρωτήστε τους κατοίκους να σας δώσουν πληροφορίες και για το μονοπάτι που οδηγεί στην Ασπροκκλησιά. Ένα χιλιόμετρο μετά την Ασπροκκλησιά, μπορείτε να ακολουθήσετε το ρέμα Ξεριά το οποίο θα σας οδηγήσει στην Αμμουδάρα.

Γέφυρα Άργους Ορεστικού-Λαχανόκηποι-Λακκώματα-Κρεμαστή-Γέφυρα Άργους Ορεστικού

Έξω από την πόλη του Άργους Ορεστικού και στο δρόμο που οδηγεί προς τους Λαχανόκηπους, ο επισκέπτης αντικρίζει την παλιά γέφυρα. Το μήκος της προτεινόμενης διαδρομής φτάνει τα 14 χιλιόμετρα και η διάρκειά της αγγίζει τις 4 ώρες. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και απαιτεί σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Έχοντας ως αφετηρία την παλιά γέφυρα του Άργους Ορεστικού, αναχωρείτε για τον οικισμό των Λακκωμάτων ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο. Εκεί ρωτήστε τους κατοίκους να σας υποδείξουν το μονοπάτι για την Κρεμαστή. Μετά από 3,2 χιλιόμετρα θα βρεθείτε μπροστά σε δύο μονοπάτια. Ακολουθώντας το αριστερό μονοπάτι, μετά από 1,5 χιλ. το μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε ένα σταυροδρόμι του επαρχιακού οδικού δικτύου. Θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο για να επιστρέψετε στο Άργος Ορεστικό.

Δίπλα στον Αλιάκμονα

Κάτω από την παλιά γέφυρα του Άργους Ορεστικού, ξεκινάει μια σύντομη

διαδρομή δίπλα στον Αλιάκμονα και ανάμεσα σε πολλά δέντρα. Μετά από λίγα λεπτά θα φτάσετε στην πρώτη τρύπα και στην πορεία θα δείτε περισσότερες. Όλες φτιάχτηκαν από ανθρώπινο χέρι. Οι τρύπες έγιναν από σκλάβους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας προκειμένου να φέρουν νερό στο νερόμυλο του Άργους Ορεστικού από γειτονικούς οικισμούς. Λίγα ερείπια που συναντάτε στη διαδρομή μαρτυρούν την ύπαρξη του νερόμυλου του Άργους Ορεστικού.

Καστανόφυτο-Πετροπουλάκι-(Νίκη)- Καστανόφυτο

Το μήκος της διαδρομής είναι 13 χιλιόμετρα ενώ η διάρκειά της υπολογίζεται στις 3 ώρες. Η διαδρομή βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 με 1350 μέτρων ενώ η υψομετρική διαφορά ξεπερνά τα 300 μέτρα. Χαρακτηρίζεται δύσκολη και απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ξεκινώντας από τον οικισμό του Καστανοφύτου, ακολουθείστε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή Ορόσημο. Ζητήστε όμως από κατοίκους του χωριού να σας υποδείξουν το μονοπάτι. Φτάνοντας στο Ορόσημο, ακολουθείστε βορειοανατολική κατεύθυνση για να βρεθείτε στο Πετροπουλάκι. Μην εγκαταλείψετε τον οικισμό αν δεν περάσετε από τους καταρράκτες.

Νόστιμο-Άγιος Ηλίας-Ζευγοστάσιο-Σπήλαια-Νόστιμο

Το μήκος της συγκεκριμένης διαδρομής αγγίζει τα 17,5 χιλιόμετρα ενώ η διάρκειά της τις 5 ώρες και 45 λεπτά. Οι πεζοπόροι βαδίζουν σε υψόμετρο 800 ως και 1000 μέτρων. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μεσαίας δυσκολίας με μερικά δύσκολα σημεία. Έξω από τον οικισμό του Νοστίμου θα βρείτε δύο μονοπάτια αφού ρωτήσετε πρώτα κατοίκους του χωριού. Θα ακολουθήσετε το αριστερό μονοπάτι το οποίο θα σας οδηγήσει στον Άγιο Ηλία. Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε επισκεπτόμενοι την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου της Ζηγκόβιστας (17ος αιώνας). Φτάνοντας στον οικισμό του Αγίου Ηλία, ζητήστε από τους κατοίκους πληροφορίες για το μονοπάτι που οδηγεί στο Ζευγοστάσιο. Και σ’ αυτόν τον οικισμό, μπορείτε να ξαποστάσετε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αφήνοντας πίσω σας το Ζευγοστάσιο, μπαίνετε στο μονοπάτι που οδηγεί στα Σπήλαια. Στα Σπήλαια μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής που διασώζει μέχρι σήμερα εικόνες από το 1776. Από τα Σπήλαια, θα πάρετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει και πάλι στο Νόστιμο.

Ασπροκκλησιά- Νόστιμο-Ασπρονέρι-Ασπροκκλησιά

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες και καλύπτει μια απόσταση 20 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή η οποία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία αλλά απαιτεί αντοχή. Ξεκινώντας από τον οικισμό της Ασπροκκλησιάς, ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Νόστιμο. Στο 1 χιλιόμετρο περίπου, στα αριστερά σας παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Απολιθωμένο Δάσος. Συνεχίζετε στο μονοπάτι και φτάνετε στο Νόστιμο. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας με εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και τη Λαογραφική Έκθεση του χωριού. Συνεχίζοντας, παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Ασπρονέρι το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Νόστιμο, περίπου στα 500 μέτρα. Θα συναντήσετε ένα σταυροδρόμι κι εδώ θα ακολουθήσετε το δεξί μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Ασπρονέρι. Φτάνοντας στο Ασπρονέρι, ακολουθείστε το ρέμα της Ξεριάς μέχρι τη διασταύρωσης του με τον επαρχιακό δρόμο της Ασπροκκλησιάς. Εδώ αφήστε το ρέμα και συνεχίστε τη διαδρομή στον επαρχιακό δρόμο που θα σας οδηγήσει στην Ασπροκκλησιά.

Πώς μπορείτε να έρθετε στο Άργος Ορεστικό

Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς

Ο Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς «Αριστοτέλης» βρίσκεται στην πόλη του Άργους Ορεστικού και μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 55 λεπτά με ενδιάμεση στάση στην γειτονική Κοζάνη. 

Τηλεφωνικό Κέντρο Αεροδρομίου «Αριστοτέλης»: +30 24670 21700

 

ΚΤΕΛ Καστοριάς

Το Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Καστοριάς συνδέει την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Βέροια, την Κοζάνη, τη Λάρισα το Βόλο και τη Λαμία. 

Πληροφορίες για τα δρομολόγια και την έκδοση εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ Ν. Καστοριάς Α.Ε., www.ktel-kastorias.gr

car-01

Οδικώς

Θεσσαλονίκη – Άργος Ορεστικό
Το Άργος Ορεστικό απέχει 182 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και η διαδρομή πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Μπορείτε να καλύψετε αυτή την απόσταση σε λιγότερο από 2 ώρες από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αθήνα – Άργος Ορεστικό
Από την Αθήνα, η απόσταση καλύπτεται σε 477 χιλιόμετρα μέσω της Κεντρικής Οδού και της Εγνατίας. Θα χρειαστείτε σχεδόν 5 ώρες για την διαδρομή σας.

Υπάρχουν τρεις επιλογές, μέσω Λαμίας, μέσω Πάτρας και Ιωαννίνων και μέσω Λάρισας και Κατερίνης, ενώ, σήμερα, ο πιο σύντομος δρόμος είναι μέσω Λαμίας (Αθήνα – Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γρεβενά – Άργος Ορεστικό).

Χιλιομετρικές αποστάσεις από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας​

Αγρίνιο: 292  χλμ.
Αθήνα: 477 χλμ.
Αλεξανδρούπολη: 482 χλμ.
Αρκαδία : 550 χλμ.
Βέροια: 118 χλμ.
Βόλος: 241 χλμ.
Δράμα: 327 χλμ.
Ηγουμενίτσα: 221 χλμ.
Θεσσαλονίκη: 182 χλμ.
Ιωάννινα: 157 χλμ.
Καβάλα: 334 χλμ.
Καλαμάτα: 628 χλμ.
Καρδίτσα: 175 χλμ.
Κατερίνη: 187 χλμ.
Κομοτηνή: 428 χλμ.
Λαμία: 268 χλμ.
Λάρισα: 181 χλμ.
Λευκάδα: 221 χλμ.
Ξάνθη: 386 χλμ.
Πάτρα: 361 χλμ.
Πρέβεζα: 242 χλμ.
Σέρρες: 266 χλμ.
Τρίκαλα: 147 χλμ.
Χαλκίδα: 431 χλμ.

Δημότες