Ιστορία

Ο Δήμος μας είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους με ιστορία που ξεκινά από το Αρχαίο Βασίλειο της Ορεστίδας, περνά από τη Διοκλητιανούπολη των Ρωμαϊκών χρόνων και καταλήγει στη νεότερη Μακεδονία.

Άλλωστε, όταν το όνομα του τόπου μας παραπέμπει στον μυθικό Ορέστη και οι ανασκαφές ανάγουν τη ζωή σε πρώιμο οικισμό των Μακεδόνων του 7ου αι. π.Χ. δεν είναι εύκολο να βρεις τις λέξεις για να καταγράψεις την αξία της τοπικής ιστορίας.

Μία επίσκεψη στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Διοκλητιανούπολη και τις ανασκαφές της Παραβέλας αρκούν για να σας πείσουν.

Η βαριά αυτή κληρονομιά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την σύγχρονη εικόνα του Δήμου Άργους Ορεστικού, στον οποίο χαρίστηκε απλόχερα η φύση, με τον Αλιάκμονα ποταμό και τον βιότοπό του να τον διασχίζει και τους ορεινούς όγκους του να τον οριοθετούν, κρύβοντας στα δάση του ελκυστικές διαδρομές και καταρράκτες που σε ξαφνιάζουν.

Τη φυσική αυτή ομορφιά συμπληρώνουν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μνημεία και η αποτύπωση της ιστορίας σε κάθε γωνιά της πόλης και των οικισμών.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ζωντάνια του Δήμου, η οποία τροφοδοτείται τόσο από τον πολιτισμό όσο και από τα τοπικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας. Αργείτικο καρναβάλι, εμποροπανύγηρη, χορωδιακό φεστιβάλ, φασόλια Καστοριάς, μανιτάρια, κάστανα, φέτα και πολλά άλλα.