Παρέμβαση του Δήμου Άργους Ορεστικού σε AVAX και ΔΕΔΑ για την κατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι το τελευταίο διάστημα η εταιρία AVAX η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΔΑ, την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη του Άργους Ορεστικού, δεν προχωρά σε αποκαταστάσεις των τομών στους δρόμους, προκαλώντας φθορές σε οχήματα, ενώ θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια οδηγών και πεζών.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει προβεί σε γραπτή όχληση τόσο προς την κατασκευάστρια εταιρία όσο και προς την αναθέτουσα Αρχή (ΔΕΔΑ) καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια δημοτών, οδηγών και οχημάτων, να αποκαταστήσουν τις τομές αλλά και να προχωρήσουν σε αποζημίωση των οδηγών, τα οχήματα των οποίων υπέστησαν ζημιές με υπαιτιότητά τους.

Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος Άργους Ορεστικού δεν έχει καμία εμπλοκή στο έργο ανάπτυξης του δικτύου, τόσο στη φάση κατασκευής, όσο και στη φάση αποκατάστασης των τομών στους δρόμους και δεν μπορεί να παρέμβει σε καμία φάση του έργου.

Αναλυτικά η επιστολή του Δήμου Άργους Ορεστικού στην κατασκευάστρια εταιρία του έργου AVAX αλλά και τη ΔΕΔΑ:

«Στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου του 2022, η εταιρία σας, ανάδοχος του έργου του θέματος, εκκίνησε τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου εντός της πόλης του Άργους Ορεστικού. Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τομές σε διάσπαρτες οδούς του σχεδίου πόλης, μήκους περίπου 2.500 μέτρων, έχουν τοποθετηθεί οι αγωγοί, έχουν γίνει οι εργασίες επίχωσης των τάφρων διέλευσης των αγωγών, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σε κανένα σημείο, η πλήρης αποκατάσταση των τομών με ασφαλτόστρωση. Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των τομών, παρατηρούνται σε πολλά τμήματα  καθιζήσεις του υλικού επίχωσης που φτάνουν έως και τα 15cm. Συνεπώς προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, σε συνδυασμό και με την ελλιπή σε ορισμένες περιπτώσεις σήμανση. Επιπλέον  οι πολίτες του δήμου υφίστανται επί μακρόν ταλαιπωρία από τη σκόνη και τη λάσπη που δημιουργείται στις ανοιχτές έως και σήμερα τάφρους. Tέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι μετά τις πρόσφατες νεροποντές, το υλικό της επίχωσης των τομών, διολισθαίνοντας με τη ροή του νερού μεταφέρθηκε και έφραξε αρκετά φρεάτια ομβρίων υδάτων. Ως εκ τούτου οδεύοντας προς τον χειμώνα, τέτοιου είδους φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και εάν η κατάσταση παραμείνει η ίδια, ο δήμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πλημμυρικά φαινόμενα και βλάβες, την επίλυση των οποίων θα επιφορτιστεί ο ίδιος, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση των τομών όπως προβλέπεται από την μελέτη του έργου σας, διότι ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι πλέον ορατός. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος, θα προβεί στην άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος που απορρέει απ’ τον νόμο, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των δημοτών και των χρηστών του οδικού δικτύου της πόλης».