Ψήφισμα για τις συμβάσεις ΙΔΟΧ των 1047 εργαζομένων στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού κατά την τακτική συνεδρίαση του που έγινε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, υιοθέτησε ψήφισμα αναφορικά με τη μη ύπαρξη επίσημης τοποθέτησης για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων ΙΔΟΧ των 1047 εργαζομένων στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Το ψήφισμα αναφέρει:

«Για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσλήφθηκαν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 1047 εργαζόμενοι σε κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ (επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί υπάλληλοι, οδηγοί κ.λπ). Η εν λόγω υπάλληλοι έχοντας δαπανήσει μέχρι τώρα 3,5 χρόνια εργασίας, προσφέρουν τα μέγιστα στους πολίτες, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (covid – γριπωδης συνδρομή) σε ολόκληρη την Επικράτεια, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εργασίας εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σ όλους τους πιθανούς κινδύνους. Απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου covid, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και κέντρα υγείας όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Ακόμη και σήμερα, πηγαίνοντας μέχρι και σε απομακρυσμένες περιοχές για παροχή υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεώς ειδικού σκοπού με τις οποίες προσλήφθηκαν. Οι συμβάσεις των ανωτέρω εργαζομένων λήγουν στις 30/11/2023, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι δωρεάν δειγματοληψίες σ όλη την χώρα και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων τους ή για τυχόν άλλη πρωτοβουλία σχετικά με την συνέχιση της εργασίας τους.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω,

  • Καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζομένου μετά τις 30/11/2023
  • Ανανέωση των συμβάσεων και αξιοποίηση των εργαζομένων των Κινητών Ομάδων Υγείας στις Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.»